FAQ

Veel gestelde vragen

Ga naar producten en klik vervolgens op de waterontharder waar u meer informatie over wilt. Per waterontharder staat uitgelegd hoe deze werkt.

Simpel gezegd is hard water huishoudelijk water dat hoge concentraties opgeloste mineralen bevat, met name calcium en magnesium. Deze mineralen zijn niet giftig, ze maken water niet ongezond om te drinken, ze ruiken of smaken niet raar, maar ze kunnen wel schadelijk zijn. De effecten van verhoogde mineralengehaltes variëren van vervelend tot zeer destructief. Hard water veroorzaakt troebele watervlekken op gootstenen, borden, douchewanden etc. Witte, knapperige afzettingen vormen zich op waterketels en koffiepotten. Hard water vermindert ook drastisch het schuimen en afspoelen van wasmiddel, lichaamszeep en shampoo. Als gevolg hiervan zien gewassen witte kleding er grijs uit en zien gekleurde kleding er dof en vaal uit. Door in hard water te baden en te douchen, voelt je huid droog en jeukend aan. De effecten van hard water zijn vervelend en irriterend, maar heeft niet direct ernstige gevolgen. Dat wil zeggen, totdat u nadenkt over het schadelijke effect dat hard water heeft op leidingsystemen, armaturen en apparaten. Als water door de toevoerleidingen en vervolgens uit de kranen stroomt – denk aan douchekop, wasmachine, boiler, vaatwasser etc. – worden harde, knapperige mineralen achtergelaten. In het begin zijn deze kleine afzettingen onschadelijk, maar na verloop van tijd hopen ze zich op en kunnen ze leidingen verstoppen, kleppen vastlopen en beluchters en douchekoppen verstoppen. In sommige extreme gevallen kunnen afzettingen van hard water de waterstroom in een huis drastisch beperken, waardoor er onnodige druk wordt uitgeoefend op het hele leidingsysteem.

Waterbedrijven houden 8-12 dH aan als gemiddeld water. 1 dH wil zeggen 17,8 milligram CaCO3 (calciumcarbonaat) per liter. Oftewel 8 dH is 8×17,8= 142,4 mg kalk per liter water. Omgerekend naar gemiddeld verbruik, komt dit neer op maar liefst 17.088 mg = 17 gram kalk per dag per persoon. Omgerekend naar jaar 6.237 gram = 6,2 kilo per jaar persoon oftewel, ca. 25 kilo = per 4-persoonshuishouden per jaar.

Er wordt hoofdzakelijk stadswater (of kraanwater) gebruikt en de belangrijkste bron van stadswater is altijd grondwater. In grondwater kan veel hardheid aanwezig zijn. De buitenste laag van de aarde is de korst. Bijna 75% van de bovenste laag van de korst is bedekt met sedimentgesteenten. De drie soorten sedimentgesteenten zijn schalie (klei in de vorm van steen), zandsteen (kwarts, zand, grind, graniet, etc.) en kalksteen (skeletten van mariene organismen in de vorm van steen). Calcium en magnesium zijn grotendeels aanwezig in kalksteen en in krijt. Water stroomt door de verschillende grondlagen en zal de stoffen waarmee het in contact komt gedeeltelijk oplossen. Daarom vind je in water calcium, magnesium, silicium, ijzer, etc. Hoe langer het water in contact blijft met een kalksteenlaag, hoe harder het water zal zijn.

De voordelen van hardwater vind u op de pagina voordelen, onderaan de home pagina, of klik hier.

Gemiddeld verbruik je per persoon, per jaar 1 zak zout van 25 kg.

Ondanks dat er anders wordt beweerd is een waterontharder niet slecht voor de gezondheid. Het water wordt gefilterd door een harscilinder en niet door zout. De harscilinder wordt eens in de zoveel tijd geregenereerd met een milde zoutoplossing en daarna grondig gespoeld met water. Het drinkwater komt nooit met deze zoutoplossing in aanraking.

Het water smaakt niet zouter. Het drinkwater wordt gefilterd door een harscilinder komt niet in aanraking met het regeneratiezout. De harscilinder wordt eens in de zoveel tijd geregenereerd met een milde zoutoplossing en daarna grondig gespoeld met water. Het drinkwater komt nooit met deze zout oplossing in aanraking.

In verhouding tot de omliggende landen zoals België, Duitsland en Frankrijk is het in Nederland niet zo heel erg hard. Maar vanaf 2,7 dh krijg je al kalkafzetting. Dus voor behoud van o.a. je apparatuur zoals de wasmachine is het al te hard.

Deze magneet wordt op de waterleiding geplaatst en veranderd de structuur van het water wat door de leiding stroomt op het moment dat het de magneet passeert. Doordat de structuur veranderd, kan het kalk zich niet aan oppervlaktes hechten. Maar het kalk blijft wel in het water aanwezig en kan zich dus wel weer hechten aan bijvoorbeeld het verwarmingselement en op je tegels. Onlangs is een verkoper van deze magneten door de Stichting Reclame Code Commissie op de vingers getikt, omdat de reclame misleidend is. Dit is onderzocht en aan de kaak gesteld door o.a. Stiftung Warentest, Consumentenbond en Kassa. Er kan er niet bewezen worden dat het magneet werkt.​

Er is altijd drukverlies, maar als je dit nu niet ervaart, zal dat na plaatsing ook niet merkbaar zijn. Heb je nu al weinig druk, woon je in een appartement of etagewoning of heb je een stort-of regendouche, dan is het raadzaam om een drukverhogende pomp aan te schaffen.

Bacteriegroei komt voor door stilstaand water. Doordat de ontharder automatisch wordt ingesteld  zal deze regelmatig spoelen om bacteriegroei te voorkomen.

Dat hangt van vele verschillende factoren af. Je verbruikt de helft minder wasmiddel, schoonmaakmiddel, shampoo e.d. en sommige middelen heb je helemaal niet meer nodig. Zoals glansspoelmiddel en antikal. Op de lange termijn bespaar je natuurlijk ook op je apparatuur. De wasmachine, het koffiezetapparaat, de waterkoker, cv ketel e.d. gaan veel langer mee en doordat er geen kalkaanslag op de verwarmingselementen zit en blijft het energieverbruik laag. Gemiddeld komt het op €650,- per jaar.

Staat de vraag die je zoekt er niet tussen? Neem dan contact op via onderstaand contactformulier.

water, glass, liquid-3853492.jpg

Contactformulier

Telefoonnummer

06-43584079

Mailadres

vragen@rosalu.nl

Socials